Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.07.2024 / Sporočila za javnost

Brežice v mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti že 17 let

Deli na FBNatisni

V občini Brežice že 17 . leto zapored sodelujemo v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, občine pa osveščevalne aktivnosti izvajajo skozi celo leto.

Vseevropska pobuda bo znova spodbujala k spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne, tokrat s poudarkom na urejanju javnih prostorov za vse uporabnike, predvsem na račun prostora, ki ga danes zasedajo avtomobili. Vsebinski poudarek letošnje izvedbe povzema sporočilo »Skupni javni prostor«, ki opozarja na potrebo po njegovi enakovredni rabi.

Zato bomo z različnimi dnevnimi dogodki, tedenskimi dejavnostmi in trajnimi ukrepi še dodatno pozornost namenili ozaveščanju.

Organizacija prireditev na prostem ob zapori ulic za motorni promet prispeva k trajnostni mobilnosti na več načinov:

- omogoča ljudem, da se sprehajajo, kolesarijo brez strahu pred nevarnostmi prometa;

- zmanjšanje prometa na ulicah vodi do manjših emisij toplogrednih plinov in izboljšanja kakovosti zraka v mestu;

- zaprtje ulice in organizirani dogodki spodbujajo družabnost, omogočajo ljudem, da se družijo na prostem, spodbuja bolj aktivno življenje občanov;

- zaprtje ulice za prireditev lahko služi tudi kot odličen primer promocije trajnostne mobilnosti in ozaveščanja ljudi o pomenu zmanjševanja uporabe avtomobilov.

Skupaj z drugimi ukrepi, kot so izboljšanje infrastrukture za kolesarjenje in hojo ter spodbujanje uporabe javnega prevoza, zaprtje ulice za promet, pomembno prispeva k trajnostni mobilnosti v mestih.

Zato vabljeni, da tudi sami prispevate k trajnostni mobilnosti in se udeležite vsaj katerega dogodka v mestu v sklopu Mestne promenade, ki poteka od 10. do 19. 7. 2024. Pridite peš ali s kolesom!

Več o dogodkih Mestne promenade 2024:

https://www.visitbrezice.si/dogodki/mestna-promenada-24

Več o projektu Evropski teden mobilnosti: www.tedenmobilnosti.si