Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.07.2024 / Sporočila za javnost

Brežice v prvih 5 mesecih zabeležile 14 % več prihodov turistov

Deli na FBNatisni

V prvih petih mesecih leta 2024 smo zabeležili nekaj več kot 76 tisoč prihodov turistov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupno smo zabeležili skoraj 212 tisoč prenočitev, kar je 12 % več kot v istem obdobju lani. Več je bilo prenočitev tujih turistov (55 %) kot domačih (45 %). Prenočitve tujih turistov so se povečale za desetino v primerjavi z lanskim letom. 89 % vseh prenočitev je bilo zabeleženih v Termah Čatež. Veseli nas, da se kljub povečevanju števila prenočitev povečuje tudi dodatna ponudba namestitvenih kapacitet, od turističnih kmetij, zasebnih apartmajev do sob.

Povprečna doba bivanja je 2,8 dni, kar je nad slovenskim povprečjem (2,4 dni). Med tujimi turisti je največ prenočitev ustvarila sosednja Hrvaška, skoraj 33.700 oziroma 16 % vseh prenočitev. Sledijo turisti iz sosednjih držav; Italije (9 %), Avstrije (6 %), Srbije (5 %) in Nemčije (4 %). V mesecu juniju smo zabeležili večji obisk našega Turistično informacijskega centra Čatež ob Savi, obiskale so ga 703 osebe, kar je 136 % več kot v juniju 2023.

Zadovoljstvo največjih ponudnikov v destinaciji Brežice

Iz Term Čatež so sporočili: "Leto 2024 smo pričeli z vzpodbudnimi rezultati in smo z obdobjem januar-junij zelo zadovoljni, zato optimistično vstopamo naprej v poletje." Iz Term Paradiso so sporočili, da so z zasedenostjo kapacitet zelo zadovoljni, številke so še boljše kot lani. Malce manj zadovoljni so z obiskom bazenov, saj je bilo vreme precej deževno in posledično je bil obisk na deževne dni manjši. Trend rezervacij 'v zadnjem hipu' ostaja – tako za domače kot tudi za tuje goste.

Terme Čatež

Raznolika poletna ponudba v Brežicah

Za vrhunec sezone so v Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice pripravili raznolik nabor poletnih doživetij. Običajno so med poletno ponudbo ponujali trojček ali četverček doživetij, letos pa so se povezali kar z 10 različnimi ponudniki. V mesecu juliju so pripravili 10 različnih doživetij, ki jih je mogoče obiskati v 33 terminih. Doživetja vključujejo raziskovanje kulturne dediščine, doživetja na kmetijah pri treh ponudnikih, ki so del Kolektivne blagovne znamke Brežice Selection/Izbrano, degustacijo in ogled v pivovarni ter izvajanje joge ob Brežiškem jezeru in na Svetem Vidu.

Mestna promenada Brežice in Kuhinja na ulici

Vabljeni v Brežice na največji poletni festival v Posavju – Mestno promenado Brežice, ki se bo odvijala v starem mestnem jedru med 10. in 19. julijem. Lani je prireditev pridobila naziv Zero waste in tudi letos bomo okoljsko ozaveščeni. Poleg koncertov, otroškega dogajanja in plesnega večera letos dodajamo nove vsebine – kino pod zvezdami na lokaciji Posavskega muzeja Brežice ter Kuhinjo na ulici na otvoritvenem dnevu, kjer se bo lahko poskusilo hrano sedmih gostincev iz Brežic, ki so del Kolektivne blagovne znamke Brežice Selection/Izbrano.

zptmbre_mestna-promenada_24_program__po-260x168_1.0.0

Več informacij o prireditvah in poletni ponudbi lahko najdete na www.visitbrezice.si

Vir: ZPTM Brežice