Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

11.07.2024 / Sporočila za javnost

Brežice se vračajo na filmski zemljevid s festivalom evropskega filma

Deli na FBNatisni

Brežice, 11. julija – Zadnji teden v avgustu bodo Brežice živele s filmom, saj bo med 28. in 31. avgustom potekal Festival evropskega filma Brežice 2024, FEF Brežice 2024, ki bo prvič v Brežicah združil ustvarjalce filma, glasbe, umetnosti in lokalna društva na področju kulture, javne zavode na področju turizma in kulture ter turistične ponudnike. Filmski festival, ki bo na ogled ponudil deset filmov in pestro festivalsko dogajanje, bo potekal v organizaciji Društva vKrog, Občine Brežice, Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in Posavskega muzeja Brežice ter v sodelovanju s številnimi akterji iz lokalnega okolja.

Program filmov

Na novinarski konferenci so festival in festivalsko dogajanje predstavili župan Občine Brežice Ivan Molan, podžupanja Mojca Florjanič, direktor in pobudnik festivala Aleš Pavlin, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in predstavnica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, vodja Centra za podjetništvo in turizem Anja Avšič.

Župan Ivan Molan je dejal, da Občina Brežice nudi priložnost različnim skupinam ljudi, ki se želijo izkazati in narediti nekaj dobrega. »Poznani smo po različnih dogodkih, med temi je tudi mednarodni otroški pevski festival, zato upam da je filmski festival začetek nove uspešne zgodbe in da Brežice postanejo znane tudi na področju filma.« Različni dogodki, tako športni kot kulturni ali zabavni, se povezujejo s turizmom. Župan verjame, da bo festival okrepil turistično prepoznavnost, enako tudi prepoznavnost občine na ravni države in širše.

Ambiciozen in realen festival, s potencialom, da postane eden pomembnejših v regiji

Zakaj so Brežice primerno prizorišče filmskega festivala je predstavil pobudnik festivala Aleš Pavlin.  Dejal je, da so bile Brežice že desetletja filmsko utemeljene – spomnil je, da se je v času nekdanje Jugoslavije in Jadran filma tu snemalo ogromno koprodukcij, tudi ameriških. Kar nekaj ljudi, ki izhajajo iz Brežic, se ukvarja s filmom, »smo igralci, režiserji in producenti«, je dodal Pavlin, »zato ni vprašanje, zakaj Brežice«. 

Koncept brežiškega filmskega festivala so vrhunski evropski filmi s pomembnimi sporočili. Filmi so komunikativni, saj gre za žlahtni izbor filmov iz evropskih festivalov, ki bodo nagovorili občinstvo, je prepričan Pavlin. Festival je označil kot »ambiciozen, realen in skromen, z bogatim programom in tujimi gosti, upamo tudi na številčne gledalce«, je dodal. V tem letu bo zmagovalni film po izboru občinstva prejel nagrado, cilji za naslednje leto so že višji, to bodo strokovni kriteriji in strokovna žirija. Prostora za rast je veliko, je dejal Pavlin, želi pa si organsko rast festivala. V roku petih, šestih let lahko postane eden od pomembnejših filmskih festivalov v regiji.

Otvoritveni film bo presenečenje

Podžupanja Mojca Florjanič je povedala, da bo na grajskem dvorišču in v dvorani pod Viteško na brežiškem gradu predvajanih deset filmov. V sredo, 28. avgusta, po potekal otvoritveni večer s slavnostno govornico predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in otvoritvenim filmom, ki bo presenečenje. V četrtek bosta na ogled dva filma, v petek trije filmi in v soboto štiri filmi, na slavnostnem zaključku festivala, ki bo potekal v Mladinskem centru Brežice bo podeljena nagrada občinstva, sledil bo koncert.

Za goste festivala bo organizator v sodelovanju s sponzorji in ZPTM Brežice pripravil zanimiv program namenjen dobremu počutju gostov in dodatni promociji turistične ponudbe z namenom, da se gostje kmalu vrnejo kot obiskovalci.

20240711_110049.jpg20240711_110415.jpg20240711_110803.jpg20240711_111507.jpg