Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.09.2024 / Sporočila za javnost

Uspešen zaključek 1. Festivala evropskega filma Brežice

Deli na FBNatisni

Festival evropskega filma Brežice 2024, ki je potekal od 28. do 31. avgusta in združil domače ter tuje filmoljubce, se je uspešno zaključil s podelitvijo nagrade za najboljši film po izboru občinstva. Dogodek je navdušil številne obiskovalce in postavil temelje za prihodnje izdaje festivala.

V Brežicah se je v soboto, 31. 8. 2024, pozno ponoči končal 1. Festival evropskega filma, FEF Brežice 2024. V štirih dneh se je v prostorih Posavskega muzeja Brežice zvrstilo 10 filmov, ki so prejeli nagrade na največjih filmskih festivalih po svetu ali bili za njih nominirani. Na otvoritveni slovesnosti festivala, ki je potekala v sredo, 28. 8. 2024, so se zvrstili govorci, župan občine Brežice, Ivan Molan, predsednica Državnega zbora RS, mag. Urška Klakočar Zupančič, direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, direktor FEF Brežice, dr. Aleš Pavlin, in koordinatorka FEF Brežice, Mojca Florjanič.   Gostje slavnostne otvoritve so si ogledali tudi film presenečenja, in sicer znameniti »Rosencrantz in Guieldentstern sta mrtva«, ki je bil deloma posnet tudi v prostorih Viteške dvorane ter grajskega vrta Posavskega muzeja Brežice.

V naslednjih dneh festivala, t. j. od četrtka, 29. 8., do sobote, 31. 8., so se v prostorih Posavskega muzeja Brežice zvrstili filmi Svetlejša prihodnost, Spominjam se samo srečnih dni, Srečno naključje, Nič kalorij, Varuhi formule, Detektiv Tabo, Drugo dejanje, Gepack in Stari hrast. Filme si je ogledalo številno občinstvo in odziv gledalcev tako na izbor filmov kot tudi na sam koncept festivala je bil več kot navdušujoč in odličen.

V drugem festivalskem večeru so po filmu Spominjam se samo srečnih dni stopili pred gledalce režiser Nevio Marasović z nekaterimi člani filmske ekipe ter slovenska filmska igralka Milena Zupančič, ki je govorila o igralcu Radku Poliču, s katerim je igrala v filmih in bila nekaj časa tudi poročena.

FEFB Četrtek-9

V soboto so na zaključku brežiškega festivala, ki je potekal v prostorih brežiškega Zavoda za podjetništvo in turizem, razglasili zmagovalni film po izboru občinstva, in sicer film hrvaškega režiserja Nevia Marasovića, ki nosi naslov »Spominjam se samo srečnih dni«, v katerem je zadnjič nastopil pokojni slovenski igralec Radko Polič - Rac. Nagrado sta programskemu direktorju festivala Alešu Pavlinu izročili koordinatorka festivala, Mojca Florjanič, in direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, Aleš Pavlin pa jo bo prenesel režiserju Neviu Marasoviću. Na sklepni slovesnosti ob podelitvi festivalske nagrade so številni udeleženci uživali ob odličnem premiernem nastopu posavske glasbene skupine Funk Parker.

Festival evropskega filma Brežice 2024 je tako sklenil svoj prvi krog, v letu 2025 pa ga gledalci z velikim zanimanjem in navdušenjem v svojem Mestu na brešcu ponovno in komaj pričakujejo.

Festival je omogočila Občine Brežice, potekal pa je v organizaciji društva vKrog, Posavskega muzeja Brežice ter ZPTM Brežice.

FEFB Petek-8

FEFB Četrtek-10

otvoritev filmskega festivala brežice-14 (1)

otvoritev filmskega festivala brežice-04 (1)

FEFB Petek-9

FEFB sobota-02