Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

02.07.2024 / Sporočila za javnost

Župan sodeloval na 11. nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti

Deli na FBNatisni

Župan Ivan Molan se je danes, 2. julija, v Državnem zboru udeležil 11. nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki je bila sklicana z edino točko dnevnega reda Vloga Sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina v zvezi z napadom na učenca na OŠ Velika Dolina.

Sklicano sejo so obstruirali člani Komisije iz poslanskih skupin Socialnih demokratov, Levice in Gibanja Svobode. Izpostavljajo, da je potrebno tematiko obravnavati preudarno in premišljeno ter ocenjujejo predlog Komisije kot neustrezen. Ocenjujejo, da je seja delovnega telesa DZ vmešavanje v postopke. Poslanska skupina Levica pa v pismu sveta staršev prepoznava širjenje resnega incidenta na splošen konflikt med romsko in večinsko etično skupnostjo, pri čemer naj bi ga s posploševanjem in zavajanjem dodatno podpihovala. Ocenjujejo, da je nedostojno in neprimerno, da Komisija s sklicem seje služi kot platforma za širjenje nestrpnosti in kazanje s prstom. Sejo vidijo kot medijski linč romske skupnosti.

Opravičili so se tudi minister za notranje zadeve Poklukar, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Felda in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec.

Predsednik Komisije Jože Tanko je povedal v uvodu, da se je romska problematika večkrat obravnavala na seji teles Državnega zbora, tudi na seji Komisije. Župani so podali predloge spremembe zakonodaje z več kot 30.000 podpisi, s katerimi so sami poskušali odgovoriti na romsko vprašanje, izpostavljeno v okolju. Paket predlogov sprememb zakonov je bil zavrnjen z zavezo vlade, da bo do konca minulega leta pripravila boljši oz. ustreznejši predlog zakonov, kar pa se še ni zgodilo. Poslanci poslanske skupine Svoboda so obstruirali sejo, čeprav obsojajo vsako nasilje, sploh medvrstniško nasilje, ki je v porastu. Za to je pristojno Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na petkovi seji bodo predstavili že sprejete ukrepe na to temo. Ne želijo poglabljati nestrpnosti in obravnavati enega primera nasilja v šoli, ker se jim to zdi neprimerno, saj posameznih drugih primerov v Državnem zboru niso obravnavali. O nasilju se je potrebno pogovarjati splošno, ne pa izpostavljati posameznikov in zaradi dejanj teh klicati na sejo predstavnike cele skupnosti, so povedali.

1000004625

Župan Ivan Molan je izrazil hvaležnost za možnost, da lahko civilna družba v obupu pove predstavnikom države, kaj se dogaja. Ne le v primeru nasilja na šoli, temveč tudi o nasilju mladoletnih in otrok, o nasilju posameznih predstavnikov romske skupnosti do ljudi v družbi. Obstrukcija posameznih članov poslanskih skupin Vlade kaže, da se niso pripravljeni o tej vse bolj pereči temi pogovarjati. Župan je pozdravil prisotnost predstavnikov romskih skupnosti, ki s tem kažejo, da se zavedajo problema in se želijo o tem pogovoriti.

Žalosti ga, da tudi predstavniki odgovornih inštitucij s svojo odsotnostjo želijo pomesti problem pod preprogo. Zaradi neaktivnosti inštitucij so postali ljudje pasivni. Izrazil je strah, da se bo tudi pri nas zgodil večji incident. Župan je povzel, da je Občina Brežice večkrat obravnavala tematiko današnje seje z željo poiskati učinkovito rešitev. Skupno sporočilo vseh dosedanjih pogovorov je, da so vsi pristojni izvedli vse potrebno, vendar se ni nič konkretnega zgodilo ali spremenilo. Potrebne so rešitve, ki bodo ljudem dala nazaj občutek varnosti. Prebivalci več ne verjamejo v sposobnost zaščite družbe. Vse bolj pogosto je razmišljanje, da se morajo posamezniki zaščitit sami, kar zagotovo ni prava rešitev. Občine oz. župani so že predlagali spremembo zakonodaje. Zavedajo se, da je potrebno vzgajati otroke, da bi lahko na daljši rok prišli do rešitev. Obstajajo že programi za integracijo. Programi v vrtcu se izvajajo z nizko udeležbo romskih otrok, udeležba je slaba tudi v osnovi šoli, učenci manjkajo brez opravljenih obveznosti. Ne opravljajo svojih šolskih obveznosti, zato se 15-letnik nahaja v istem razredu kot 11-letni šestošolci. Občine so pripravile predloge, ki pogojuje izpolnjevanje odgovornosti s pravicami predvsem s socialnimi transferji.

Ker je bila zakonodaja pisana za vse državljane, je obsodba da gre za rasistični zakon neutemeljena. Župan je izpostavil ugotovitev analize, ki jo je občina izvedla za pripravo strategije reševanja romske tematike, ki je pokazala, da sta v občini Brežice samo dva pripadnika romske skupnosti izrazila interes za zaposlitev.

1000004626