Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.07.2024 / Sporočila za javnost

Obvestilo o začetku priprave občinske celostne prometne strategije Občine Brežice

Deli na FBNatisni

Občina Brežice je v maju 2024 pristopila k izdelavi nove generacije Občinske celostne prometne strategije (OCPS). Nova strategija je nadgradnja strategije, sprejete v letu 2017, in prinaša boljšo kakovost bivanja, pozitivne učinke na okolje in prostor ter izboljšuje prometno varnost, mobilnost in dostopnost.

Občina Brežice je svojo prvo Celostno prometno strategijo izdelala leta 2017. Zaradi poteka tega dokumenta, novih predpisov na področju celostnega prometnega načrtovanja ter sprememb, na področju prostora in prometa, se je pristopilo k izdelavi nove Občinske celostne prometne strategije (OCPS) za obdobje 2025-2032.

Občina je za ta namen uspešno kandidirala na javnem razpisu Ministrstva  za okolje, podnebje in energijo (MOPE) ter s tem pridobila nepovratna sredstva evropske kohezije v višini 30.100 evrov za pripravo OCPS. Skladno s povabilom je bil izbran izvajalec za izdelavo OCPS  - podjetje Savaprojekt d. d. iz Krškega (vrednost 47.519 evrov). OCPS je praviloma tudi pogoj za sofinanciranje investicij s področja trajnostne mobilnosti z EU sredstvi ter včasih tudi državnimi sredstvi. Namen celostnega prometnega načrtovanja je vzpostavitev sistema za uresničevanje prometne politike v skladu s cilji trajnostnega razvoja, gospodarske blaginje, socialne povezanosti in varstva okolja.

Pri pripravi strategije bo velik poudarek namenjen analizi trenutnih prometnih razmer in analizi učinkov že izvedenih ukrepov. Pripravljeni bodo novi predlogi strokovno utemeljenih ukrepov in rešitev, ki bodo sestavni del akcijskega načrta za obdobje 2025-2032. V postopku izdelave dokumenta bodo k sodelovanju povabljeni predstavniki strokovne in širše javnosti, oblikovan dokument pa bo obravnavan in sprejet na občinskem svetu.

Do konca februarja 2025 bodo izvedene številne dejavnosti za oblikovanje strategije po meri Občine in njenih prebivalcev. Izvedeni bodo javni posveti, delavnice in javni dogodki ter javno zbiranje predlogov in pobud za izboljšanje prometnih razmer v Občini Brežice. O vseh aktivnostih bo javnost pravočasno obveščena in povabljena k sodelovanju.

Logoti CPS Brežice