Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.07.2024 / Sporočila za javnost

Obnova Doma kulture Brežice je v polnem teku

Deli na FBNatisni

Brežice, 16. julij – Obnovitvena dela na objektu doma kulture so se pričela 26. junija 2024, trenutno potekajo rušitve obstoječe gradnje. Na vhodu je odstranjeno zunanje stopnišče s podestom ter stekleni vetrolov, izvedeni so že izkopi za izgradnjo novega vhoda. V dvorani so bile odstranjene vse stare stenske in stropne obloge ter sedeži, poteka rušitev stopnic na katere so bili montirani sedeži, v avli so odstranjeni obstoječi tlaki. Zaključek del in pridobitev uporabnega dovoljenja je predvidena decembra 2024. Obnova dvorane, ki obsega prenovo elektro instalacij z razsvetljavo in ozvočenjem ter izvedbo sistema zmogljive video projekcije, bo pomembno izboljšala kakovost izvedbe prireditev tako za ustvarjalce kot za obiskovalce.

Direktorica občinske uprave Patricia Čular o poteku obnove

 

Občina Brežice v zadnjih 20 letih v dvorani izvajala manjša investicijsko vzdrževalna dela, ni pa bila narejena celovita obnova. Občina je pristopila k obsežni prenovi, saj obstoječa oprema ne zadostuje več za izvedbo prireditev po sodobnih standardih (npr. zastarelo ozvočenje, šibka razsvetljava, premajhen oder ne omogočajo dovolj dobre interakcije med izvajalci in poslušalci, kar vpliva na izvedbo različnih kulturnih dogodkov). Hkrati pa bo prenova omogočila boljši dostop za gibalno ovirane osebe, izvedba induktivne slušne zank pa bo  omogoča slušno prizadetim osebam udobnejše sprejemanje zvočnega dogajanja na odru. Konec meseca maja sta župan Občine Brežice Ivan Molan in direktor izbranega izvajalca KOP Brežice, d.d., mag. Dejan Bibič podpisala pogodbo za prenovo osrednjega hrama kulture v občini.

Dvorana doma kulture Brežice maja 2024.jpg

Dvorana maja 2024

Dvorana doma kulture Brežice julija 2024.jpg

Dvorana julija 2024

 

O prenovi doma kulture

Projekt obnove Kulturnega doma Brežice obsega prizidavo vhoda in obnovo (prenovo) dvorane. Prizidava vhoda pomeni celovito preureditev vhodnega prostora doma kulture: obstoječa gradnja je porušena (vhodni prizidek z nadstrešnico, stopnice, del vhodnega podesta), nato se izvede nova vhodna prizidave stavbe s pripadajočo zunanjo ureditvijo in dostopi za funkcionalno ovirane osebe. S predvideno prizidavo bo površina avle povečana za dobrih za 60 m².

Obnova dvorane obsega obnovo odra, zamenjavo vseh tlakov, oblog, stolov, vključno s prenovo elektro instalacij z razsvetljavo, ozvočenjem itd. in izvedbo asfaltiranega platoja na JV delu objekta za potrebe dostopa tovornih vozil s scenografijo. Obnovljenih bo cca 540 m2.

Projekt v celoti financira Občina Brežice in je po potrjeni investicijski dokumentaciji ocenjen na 1,6 milijona evrov. Ta znesek zajema stroške projektov, investicijske dokumentacije, nadzora, koordinatorja za varnost in največji del izvedbo GOI del. Pogodbena vrednost del obnove doma kulture znaša 1.459.226,32 evrov z ddv.

Gradbišče pri Domu kulture Brežice.jpgSTranski vhod v dvorano.jpg

Poletne kino predstave na grajskem dvorišču, jesenske prireditve JSKD na začasnih lokacijah

Zaradi obnovitvenih del v dvorani Kino Brežice začasno ne obratuje. Zato v mesecu juliju in avgustu vabljeni na že 10. filmske večere v Posavskem muzeju Brežice.  Kino na grajskem dvorišču bo vsak torek ob 21. uri postregel z odlično izbiro filmov in lokalno vinsko spremljavo. Jesenske prireditve JSKD Brežice (abonmajske predstave, razstave, …) pa se selijo na začasne druge lokacije (dvorana Mladinskega centra Brežice, Mestna galerija, avla Upravne enote, …) (več na www.jskd.si/kulturna-mreza/dolenjska-posavje-bela-krajina/brezice/prireditve.htm).

Zanimivost

V letu 1961 so v Brežicah zaradi vse večjih potreb po sodobnem kulturnem domu začeli z adaptacijo in dograditvijo zgradbe Prosvetnega doma, ki je bila zgrajena še pred drugo svetovno vojno. Pri gradnji so s prostovoljnim delom pomagali tudi člani sindikata Občine Brežice. Prostovoljnega dela so se kasneje udeležili vsi zaposleni v mestu Brežice, pomagali so tudi otroci. V novozgrajenem Prosvetnem domu so prostor pridobili: Radio Brežice, knjižnica, delavska univerza in kino.

Vir:  https://www.pmb.si/posavska-stoletja/gradnja-prosvetnega-doma-brezice