Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

22.07.2024 / Sporočila za javnost

Mestna promenada Brežice 2024 navdušila s programom in rekordnim obiskom

Deli na FBNatisni

Mestna promenada Brežice, ki je letos v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, potekala od 10. do 19. julija, je znova potrdila svoj sloves najbolj priljubljene poletne prireditve v Posavju. V desetih dneh je privabila 17 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v bogatem programu, polnem glasbe, kulture, športnih aktivnosti, ponudbi lokalnih umetnikov in lokalne kulinarike, kar je po mnenju organizatorja najpomembnejše, pa je bil dosežen tudi cilj (še) bolj »zelene prireditve« v središču starega mestnega jedra.

Ob otvoritvenem večeru je staro mestno jedro Brežic oživelo z 1. Kuhinjo na ulici s ponudniki, ki nosijo certifikat odličnosti Brežice Selection / Izbrano. Glasbeni večer so s čudovitimi melodijami otvorili člani Tamburaškega orkestra Artiče, ki so s svojo energijo ogreli vzdušje in pripravili oder za vrhunec večera – koncert Nuše Derenda. Priljubljena pevka, ki letos obeležuje 25 let glasbene kariere, je s svojimi največjimi uspešnicami navdušila občinstvo, ki je množično prepevalo in plesalo. Naslednji večer se je dogajanje preselilo na novo prizorišče – v Posavski muzej Brežice, ki je s svojim idiličnem ambientom gostil odličen koncert Veronike Strnad. Med bolj obiskanimi je bil nedvomno tudi petkov večer, ko so oder zavzeli priljubljeni Kvatropirci in energična Alya.

V soboto je mestno jedro postalo prizorišče tradicionalnih Vaških iger, kjer so se obiskovalci z navdušenjem preizkusili v različnih igrah in tekmovanjih. Sledil je koncert enega najboljših Beatles tribute bandov, Help! A Beatles Tribute, ki je obudil duh legendarne skupine ter navdušil staro in mlado. Nedelja je bila kulturno obarvana z razstavo v galeriji Mestne hiše, kjer so obiskovalci občudovali umetnine lokalnih ustvarjalcev. Zvečer je nastopila Klapa Kampanel, ki je ulice mestnega jedra napolnila z dalmatinskimi melodijami.

Vaške igre

Stopnjevanje odličnega vzdušja

Tudi v drugem tednu prireditve se je program nadaljeval s številnimi zanimivimi dogodki. Ponedeljek je bil v znamenju plesnih predstavitev različnih plesnih skupin, zvečer pa so se tudi obiskovalci zavrteli v ritmih salse in bachate. Naslednji dan je bilo dvorišče Posavskega muzeja Brežice napolnjeno do zadnjega stola, saj so obiskovalci v kinu pod zvezdami uživali v ogledu filma Poletje, ko sem se naučila leteti. Sreda je bila namenjena predvsem najmlajšim z otroškimi uricami in rajanjem s skupino Čuki, ki je s TA-TA traktor žurom poskrbela za veselo vzdušje. Četrtek se je začel z otroškimi uricami v obliki animacij, delavnic in poslikave obraza za najmlajše, vrhunec večera pa je bil poletni DŠB-jev koncert Guštija, ki je navdušil v svojem značilnem slogu.

Zadnji dan Mestne promenade se je zaključil na najboljši možen način. Mesto se je začelo polniti že ob 18. uri, ko so se začele otroške urice, sledila pa je težko pričakovana otroška predstava Cirkus Kolibri, ki jo je izvedla Čupakabra. Za zaključek v velikem slogu je poskrbel koncert legendarne skupine Neki to vole vruće.

Promenada 24 Klapa Kampanel-43

Okušanje lokalnih dobrot

Lokalni ponudniki so poskrbeli tudi za izvrstno kulinarično izkušnjo na Mestni promenadi Brežice 2024. Ob uvodnem večeru se je mestno jedro spremenilo v »kuhinjo na ulici«, kjer so se predstavili ponudniki znamke Brežice Selection / Izbrano. Obiskovalci pa so lahko tudi vse druge dni uživali v raznovrstni hrani in pijači, ki so jo ponujali različni ponudniki, od tradicionalnih lokalnih jedi do sodobnih kulinaričnih dobrot.

Kuhinja na ulici

Na poti k (še) bolj zelenim prireditvam

Ta priljubljeni poletni dogodek je lani kot najdaljše trajajoča prireditev v Sloveniji že prejel prestižni naziv Zero Waste prireditev, za ta naziv pa smo se skupaj s pomočjo 10 mednarodnih prostovoljcev Evropske solidarnostne enote (ESE) iz petih različnih držav, potrudili tudi letos. Na uradne rezultate sicer še čakamo, z veseljem pa smo spremljali rezultate tehtanja odpadkov, saj smo ugotovili, da smo v celotnem času trajanja prireditve uspeli ločiti več kot 95 % vseh odpadkov, zato si tudi letos obetamo naziv »Prireditev z manj odpadki« oziroma ZERO WASTE prireditev.

Hvala vsem, ki ste soustvarjali letošnjo prireditev, in vsem obiskovalcem, ki ste s svojo prisotnostjo in energijo pripomogli k nepozabnemu vzdušju. Se vidimo naslednje leto, ko bomo ponovno skupaj uživali v poletnih večerih v starem mestnem jedru Brežic.

Zelena straža, prostovoljci

Ekipa orgamizatorjev ZPTM in Kvatropirci in Alya

Ognjena predstava

Otroška predstava

Ples pod zvezdami

Promenada 24 Čuki-17

 

Vir: ZPTM Brežice