Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.08.2024 / Sporočila za javnost

Varnostni sosvet o ukrepih in varnosti pred začetkom novega šolskega leta

Deli na FBNatisni

V četrtek, 29. 8. 2024, se je na 3. seji sestal Varnostni sosvet Občine Brežice, na katerem so člani in članice ter vabljeni gostje, razpravljali o zagotavljanju varnosti ob začetku novega šolskega leta in se seznanili z aktualnimi varnostnimi razmerami na območju občine Brežice.

V mesecu juniju je celotno občino Brežice pretresel incident na OŠ Velika Dolina, zato je ob začetku novega šolskega leta župan Občine Brežice Ivan Molan ponovno sklical zasedanje Varnostnega sosveta. Poleg članov in članic sosveta so se seje udeležili  tudi ravnateljica OŠ Velika Dolina Anja Zevnik, predstavnik Sveta staršev na OŠ Velika Dolina Mitja Bizjak, predsednik KS Velika Dolina Fredi Žibert, predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak in predsednik KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič, direktorica CSD Posavje Marina Razbelj Novak, načelnica UE Brežice Alison Teodorovič in brežiška poslanska v Državnem zboru RS Nataša Avšič Bogovič.

''Ob začetku novega šolskega leta smo želeli prejeti odgovor ali so naše učenke in učenci v ponedeljek na OŠ Velika Dolina in v vseh ostalih šolah varni.  Vse državne institucije zaradi varovanja osebnih podatkov, ker je v postopku obravnavana mladoletna oseba, ne smejo povedat ničesar'' je povedal župan in dodal, da Občina do danes ni prejela uradnih informacij o rešitvi oziroma postopkih zoper učenca, ki je v mesecu juniju na OŠ Velika Dolina načrtovano napadel drugega učenca in ga hudo poškodoval. Iz neuradnih informacij pa naj bi bila rešitev ustrezna tako za šolo, kakor tudi občino.

Ob tem so člani in članice Varnostnega sosveta sprejeli, da bo na OŠ Velika Dolina v obdobju enega meseca prisoten varnostnik, v kolikor se bo izkazalo, da je njegova prisotnost še vedno potrebna, ga bo občina zagotovila tudi v prihodnje.

Župan Ivan Molan je zagotovil, da bo Občina tudi v prihodnje zagotavlja financiranje stalnega spremljevalca za romske otroke.

Ravnateljica OŠ Velika Dolina Anja Zevnik pa je povedala, da je v dogovoru z Vzgojno-izobraževalnim zavodom Višnja Govora o tedenskih obiskih mobilne strokovne pomoči v šoli in znotraj družine učenca, ki je napadel sovrstnika.

Ob prihajajočem začetku novega šolskega leta je načelnik Policijske postaje Brežice Srečko Medic poudaril, da bodo v prvem tednu policisti zjutraj in ob koncu pouka prisotni v bližini šol na 12 lokacijah. V kolikor se bo izkazalo, da je prisotnost policistov v bližini šol potrebna tudi v prihodnje, bodo to zagotovili.

Dodatna točka dnevnega reda 3. seje Varnostnega sosveta v občini Brežice je bila seznanitev glede migrantske tematike oz. nedovoljenih prehodov državne meje.

Kot je navzoče seznanil  načelnik Policijske postaje Brežice Srečko Medic je v primerjavi s preteklimi leti zaznati velik porast ilegalnih migracij, v teh poletnih mesecih sicer nekoliko manj, vendar nekje povprečno 250 oseb na dan. Dejal je, da večina nedovoljenih prehodov državne meje Republike Slovenije poteka čez področje brežiške občine. Najbolj obremenjena so naselja Rigonce, Jereslavec, tudi Slovenska vas. Gre za večje skupine ilegalnih migrantov, ki jih Policija prestreže v neposredni bližini državne meje in nato odpelje v registracijski center na Obrežju.

20240829_110753

20240829_110741