Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.10.2024 / Sporočila za javnost

Otvoritev prizidka zdravstvenega doma in lekarne Brežice - novi prostori so pridobitev za vse občanke in občane

Deli na FBNatisni

Praznovanje občinskega praznika se je začelo s svečano otvoritvijo največje investicije na področju zdravstva v občini. Nov troetažni prizidek v vrednosti dobrih 7,6 milijonov evrov in velikosti 1.977,84 m² bo omogočil še kakovostnejše zdravstvene storitve, večjo dostopnost primarne zdravstvene oskrbe in izboljšano infrastrukturo, ki bo služila generacijam prihajajočih občank in občanov. Sredstva za nov prizidek so združili Občina Brežice, Lekarne Brežice in Zdravstveni dom Brežice, občina je uspešno pridobila tudi sredstva za sofinanciranje s strani Ministrstva za zdravje in Ekosklada.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je zbranim v svojem nagovoru čestital za novo pridobitev, ki je namenjen prav vsem občankam in občanom, pogosto pa ga potrebujejo tudi obiskovalci. Župan je dejal, da ga veseli, ker je zdravstveni dom uspešen tudi pri zagotavljanju zadostnega števila zdravnikov, saj so ponekod v Sloveniji neopredeljeni pacienti čakali v več stometrski vrsti za vpis pri osebnem zdravniku.

Otvoritev ZD Brežice-10.jpgOtvoritev ZD Brežice-24.jpgOtvoritev ZD Brežice-26.jpg

Direktor zdravstvenega doma Dražen Levojević in direktorica lekarne Biserka Jarabek Marčetič sta se v svojih nagovorih zahvalila ustanoviteljici – občini, za uresničeno investicijo, ki tako zaposlenim kot uporabnikom oz. pacientom omogoča izboljšane prostorske pogoje in tudi kakovostnejšo storitev. Za potrpežljivost in razumevanje v času poteka del so se tako župan kot oba direktorja zahvalili vsem zaposlenim in občanom, saj so dela na gradbišču v neposredni bližini otežila vsakodnevno delo.

Otvoritev ZD Brežice-14.jpgOtvoritev ZD Brežice-15.jpg

Kot je dejal direktor Levojević, je zdravstveni dom v prizidku pridobili prostore za tri dejavnosti, in sicer za otroško šolske dispanzerje in njihove podporne službe, za medicino dela, prometa in športa in njihove podporne službe in pa za laboratorijsko dejavnost.

Otvoritev ZD Brežice-19.jpgOtvoritev ZD Brežice-16.jpg

Direktorica lekarne Jarabek Marčetič je povedala, da je lekarna sedaj na 600 m2 v dveh etažah. Največ, kar so pridobili, je velik prostor za paciente, kar omogoča tudi večje število izdajanih mest. Lekarna ima sodobno robotizirano skladišče zdravil, kar je velika pridobitev v smislu digitalizacije same izdaje zdravil, imajo pa tudi prostor za svetovanje uporabnikom.

 

S simbolnim rezanjem traku so novo pridobitev namenu svečano predali župan Ivan Molan, direktorica lekarne Biserka Jarabek Marčetič in direktor zdravstvenega doma Dražen Levojević. Novo pridobitev je blagoslovil brežiški župnik Ivan Šumljak in ob tem vsem čestital ob pomembni prireditvi.

 

Otvoritve so se udeležili predstavniki javnih zavodov in podjetij, predstavniki zdravniške zbornice, Zavoda za zdravstveno zavarovanje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, upokojeni zaposleni in številni drugi. S strani Ministrstva za zdravje se je dogodka udeležila vodja Sektorja za investicije in javna naročila Vesna Ugrinovski,  na dogodku je bila prisotna tudi poslanka Nataša Avšič Bogovič.

 

Kulturni program prireditve oz. svečane otvoritve so oblikovali združeni članice in člani KD pihalni orkester Kapele in KD gasilskih pihalni orkester Loče pod vodstvom Mirana Petelinca, Mažoretke Dobova in učenci ter učitelji Glasbene šole Brežice. Prireditev sta povezovala Anja Urek in Arnej Ivkovič.

 

O projektu gradnje prizidka

Pred dvema letoma, 27.9.2022, je bila podpisana pogodba o dozidavi prizidka na zahodni strani obstoječega objekta Zdravstvenega doma Brežice, z namenom vanj umestiti del dejavnosti zdravstvenega doma in lekarne ter tako zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo prebivalstva na primarni ravni.

Gradnja je potekala od začetka oktobra 2022 do junija 2024, sledila je oprema prostorov, uporabno dovoljenje za prizidek je občina pridobila 14. 8. 2024. Selitev dejavnosti je potekala v septembru. Izvajalec del je bilo podjetje STRABAG d.o.o., nadzornik del pa podjetje Savaprojekt d.d.

Investicija je tehnično obsegala izgradnjo troetažnega prizidka skupne neto tlorisne površine 1.977,84 m² k obstoječemu objektu ZD Brežice, ureditev prostorov za lekarno v pritličju in severnem delu prvega nadstropja z ločenim vhodom, ureditev prostorov za potrebe zdravstvenih dejavnosti v preostalem delu prvega nadstropja, v drugem nadstropju in veznem delu, kjer se nahajajo: otroški in šolski dispanzer, laboratorij, medicina dela, prometa in športa,   izvedbo zunanjega dvigala, izvedbo požarnega stopnišča z jekleno konstrukcijo z ravno streho, izvedbo dovoza z nadstrešnico ter ostale zunanje ureditve okoli prizidka, nakup in montažo opreme ZD, nakup in montažo opreme lekarne ter nakup in montažo avtomatiziranega skladišča za lekarno.

Otvoritev ZD Brežice-13.jpgOtvoritev ZD Brežice-18.jpgOtvoritev ZD Brežice-22.jpgOtvoritev ZD Brežice-29.jpgOtvoritev ZD Brežice-3.jpgOtvoritev ZD Brežice-12.jpgOtvoritev ZD Brežice-4.jpgOtvoritev ZD Brežice-5.jpgOtvoritev ZD Brežice-6.jpgOtvoritev ZD Brežice-7.jpgOtvoritev ZD Brežice-8.jpgOtvoritev ZD Brežice-9.jpgOtvoritev ZD Brežice-33.jpgOtvoritev ZD Brežice-36.jpgOtvoritev ZD Brežice-37.jpgOtvoritev ZD Brežice-38.jpg