Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

21.06.2024 / Sporočila za javnost

Občinski svet Občine Brežice soglasno proti nasilju in za takojšnje reševanje romske problematike

Deli na FBNatisni

Brežiški občinski svetniki so na izredni seji v četrtek, 20. 6. 2024, obravnavali romsko problematiko in govorili o ukrepanju pooblaščenih institucij.

Na sejo so bili vabljeni Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, Andreja Katič, ministrica za pravosodje, dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje in Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

S strani ministrstev se je izredne seje udeležil le sekretar na ministrstvu za minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Peter Dirnbek Vatovec.

Na izredni seji so sodelovali še Igor Juršič, direktor Policijske uprave Novo mesto, Manuel Vesel z generalne policijske uprave kot član delovne skupine za obravnavo romske problematike, Anja Zevnik, ravnateljica Osnovne šole Velika Dolina, Fredi Žibert, predsednik Krajevne skupnosti Velika Dolina, Slavko Bizjak, podpredsednik Krajevne skupnost Jesenice na Dolenjskem, Damjan Kodrič, predsednik Krajevne skupnosti Cerklje ob Krki, Mitja Bizjak, predsednik Sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina in Marina Novak Rabzelj, direktorica Centra za socialno delo Posavje.

Zbrani so govorili o nedavnem primeru nasilja na OŠ Velika Dolina in o problematiki nasilju na območju celotne občine ter regije, ki je v zadnjih letih vse pogostejše. Dotaknili so se tudi neobiskovanja obveznega osnovnošolskega izobraževanja pripadnikov romske skupnosti ter ukrepanja in pristojnosti Centra za socialno delo ter Policije.

Svetnice in svetniki so po več kot 3-urni razpravi soglasno sprejeli šest sklepov:

1. Občinski svet Občine Brežice ostro obsoja kakršnokoli obliko nasilja, posebej medvrstniško nasilje znotraj javnih ustanov in zavodov še posebej v šolah in vrtcih ter njihovi okolici.

 

2. Občinski svet Občine Brežice zahteva, da minister za notranje zadeve nemudoma zagotovi dodaten kader policistov za opravljanje splošnih nalog na območju občine Brežice.

 

3. Občinski svet Občine Brežice zahteva, da Vlada Republike Slovenije takoj predloži zakonodajni paket, ki naslavlja odgovore na romsko vprašanje in ga je, ob predložitvi paketa zakonov s strani županov obljubila kot boljšo in ustreznejšo rešitev do 31.12.2023.

 

4. Občinski svet Občine Brežice poziva zakonodajalca v Republiki Sloveniji, da zagotovi pravno podlago, da se javne dobrine, kot so voda, smeti, lahko pokrivajo neposredno iz socialnih transferjev prejemnikov, če le-ti tega ne naredijo sami.

 

5. Občinski svet Občine Brežice poziva Vlado RS, da pripravi spremembe kazenske zakonodaje, ki napad na uslužbence, ki izvajajo javno službo (zdravstvo, šolstvo ...) določa kot kaznivo dejanje napada na uradno osebo.

 

6. Občinski svet Občine Brežice poziva ministra za notranje zadeve, da zagotovi z dodatnimi patruljami varovanje na javnih prireditvah na območju občine Brežice.

FB_IMG_1718896547746