Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

24.06.2024 / Sporočila za javnost

75 let Posavskega muzeja z dediščino posavskih gričev, ravnic in rek

Deli na FBNatisni

Obletnice so priložnost za vpogled v preteklost, proslavljanje v sedanjosti ter razmislek o prihodnosti. Tako je oblikovana tudi 75-letnica Posavskega muzeja Brežice, ki od ustanovitve nosi regionalno ime ter sooblikuje zaupano območje, opredeljeno že leta 1939, ko so prvi posavski muzealci ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice v Krškem.

Leto 2024 in 75. rojstni dan bo posevečn vsem, ki so pomembni soustvarjalci muzeja, še posebej pa so vključeni v zadnje razstave in v njih tudi soudeleženi, kajti v njih imajo pomembno mesto donirani predmeti, predvsem pa pripovedi donatorjev.

Muzejski donatorji so ožilje muzeja, muzejski sodelavci pa srce muzeja, skupaj je muzej trajnostno delujoč organizem, ki svojo energijo in moč izkazuje tudi skozi vključevanje v uresničevanje ciljev Agende 2030, usmerjenih v pet področij: ljudje, Zemlja, blaginja, mir in partnerstvo. Poslanstvo muzejev ni samo zbiranje, varovanje, raziskovanje in predstavljanje, ampak je znanje, ustvarjanje, komunikacija, inovativnost, kreativnost, delo s skupnostmi in sooblikovanje trajnostnega razvoja.

Rojstnodnevni projekt vključuje navedene cilje skozi dopolnitve stalnih razstav z različnimi zgodbami, ki obiskovalca navdihujejo in spodbujajo k razmisleku in akciji. Osrednji del projekta Muzejski donatorji – ožilje muzeja pa je namenjen slikarki in pedagoginji Alenki Gerlovič (1919–2010), ki je muzeju podarila večji del svojega fonda, in Ivanu Ivačiču (1921–1984), prvi kuharski TV-zvezdi in najbolj slavnemu slovenskemu chefu, ki ga spoznamo skozi predmete, ki ji je podaril sin Peter Ivačič.

vabilo