Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.08.2024 / Sporočila za javnost

Slavnostna otvoritev 1. Festivala evropskega filma Brežice

Deli na FBNatisni

V sredo, 28. 8. 2024, je v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekala slavnostna otvoritev 1. Festivala evropskega filma Brežice, katerega ustanovitelj in programski direktor je domačin, priznani filmski in televizijski producent, solastnik produkcije hiše PERFO in profesor na AGRFT, dr. Aleš Pavlin.

Brežice ponovno, a odločno utrjujejo svoje mesto na evropskem filmskem zemljevidu. Že desetletja so Brežice znane kot pomembno filmsko središče, kjer so se v času nekdanje Jugoslavije in Jadran filma snemali številni koprodukcijski filmi, tudi ameriški.  Ni naključje, da iz Brežic prihajajo številni igralci, režiserji in producenti.

Festival evropskega filma Brežice, ki  v štirih dneh na ogled ponuja deset filmov z največjih svetovnih filmskih festivalov, kot so festivali v Cannesu, Berlinu in Benetkah ter pestro festivalsko dogajanje, poteka v organizaciji posavskega društva Društva vKrog, Občine Brežice, Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in Posavskega muzeja Brežice ter v sodelovanju s številnimi akterji iz lokalnega okolja.

Na slavnostni otvoritvi 1. festivala sta zbrane pozdravila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj in brežiški župan Ivan Molan, ki je dejal, da smo v občini Brežice še posebej ponosi na ustvarjalnost in ustvarjalce. ''Mnogi so začeli delovati najprej v sklopu društev, kasneje pa so postali vidni ustvarjalci na področju kulture na ravni države in širše. Poznani smo po različnih dogodkih, med temi je tudi mednarodni otroški pevski festival, zato upam da je filmski festival začetek nove uspešne zgodbe in da Brežice postanejo znane tudi na področju filma.''  Župan je izrazil tudi posebno zadovoljstvo, da je pobudnik in programski direktor filmskega festivala v Brežicah dr. Aleš Pavlin, ki prihaja iz Brežic.

otvoritev filmskega festivala brežice-12

Slavnostna govornica je bila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je dejala, da je festival izredna popestritev že tako bogatega brežiškega kulturnega dogajanja, hkrati pa prinaša novo dodano vrednost v slovenski kulturni prostor. Filmi, ki jih je za festival izbral programski direktor dr. Aleš Pavlin, obravnavajo vedno aktualne teme in gledalcev ne bodo pustili ravnodušnih. ''Vztrajajte pri svoji viziji. In prepričana sem, da bomo že čez nekaj let lahko govorili, da Brežice in Slovenija gostita enega pomembnejših filmskih festivalov v regiji,'' je poudarila Urška Klakočar Zupančič.

otvoritev filmskega festivala brežice-04

Glavna koordinatorka festivala in podžupanja občine Brežice Mojca Florjanič je v nagovoru dejala, da festival po njenih besedah povezuje različne kulture in zgodbe, ki se prepletajo v evropski filmski ustvarjalnosti.

Zgodba o ambicioznem, skromnem, a realnem festivalu z bogatim programom in gosti ter s potencialom, da v naslednjih letih postane eden izmed pomembnejših v regiji, se je začela pred natanko enim letom na terasi bližnjega lokala, ko sta prve zasnove postavila domačina Mojca Florjanič in dr. Aleš Pavlin, ki je na otvoritveni slovesnosti predstavil program festivala in izrazil veselje, da so Brežice ponovno na zemljevidu filmskih festivalov.

otvoritev filmskega festivala brežice-02

Udeleženci otvoritvene slavnosti so si nato v Viteški dvorani ogledali film presenečenja -  Rosenkrantz in Guildenstern sta mrtva (Rosencrantz & Guildenstern are Dead), ki je bil pred dobrimi 34 leti delno sneman prav v tej dvorani. Film, komična drama, je sodobna priredba Shakespearove igre Hamlet, nastal pa je po romanu, ki ga je napisal Tom Stoppard.

Presenečenje večera so bili tudi igralci, ki so zaigrali v filmu -  Branko Završan, Željko Vukmirica, Livio Badurina in Vilim Matula. Ob koncu filma so pozdravili zbrane ter podoživeli trenutke in vtise izpred 34 let.

Prireditve, ki je združila številne slovenske in tuje filmoljubce se je udeležil tudi minister za finance Klemen Boštjančič in poslanki DZ RS Nataša Avšič Bogovič in Lena Grgurevič . Večer je z glasbo popestrila Adrijana Jelen ob klavirski spremljavi Dejana Jerončiča, prireditev pa je povezovala Anja Urek.

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-50

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-18

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-16

otvoritev filmskega festivala brežice-22

otvoritev filmskega festivala brežice-19

otvoritev filmskega festivala brežice-10

otvoritev filmskega festivala brežice-21

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-34

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-53

otvoritev filmskega festivala brežice-08

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-57

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-59

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-60

Otvoritev Festivala Evropskega filma Brežice-56

otvoritev filmskega festivala brežice-18

otvoritev filmskega festivala brežice-24

otvoritev filmskega festivala brežice-01