Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

04.09.2024 / Sporočila za javnost

Mednarodni otoški pevski festival Brežice tudi letos združil številne mlade pevske talente

Deli na FBNatisni

Mednarodni otroški pevski festival Brežice, ki je letos potekal že 8. leto, je konec avgusta v Brežice privabil mlade pevske talente iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije, Malte in Estonije.

V dveh polfinalnih večerih, ki sta potekala v dvorani Mladinskega centra Brežice,  se je predstavilo 53 pevk in pevcev, ki so se v mesecu juniju izmed 141 vseh pripravljenih mladih talentov, uspešno prebili skozi avdicijo. V velikem finalnem večeru, ki je potekal na grajskem dvorišču gradu Brežice, pa se je predstavilo 27 finalistov.

Glavni namen festivala je, da je talentiranim otrokom, ne glede na to kako premožni so njihovi starši, omogočen nastop na največjem odru, z vrhunskim ozvočenjem in razsvetljavo, enakim kot jih uporabljajo profesionalni glasbeniki na koncertih. Tako lahko zaživijo svoje sanje in zapojejo pred kamerami profesionalne video produkcije.

Vse to omogoča uspešna organizacija podjetja Partitura in Društva za razvoj in ohranjanje glasbe Brežice, ki ob podpori Občine Brežice, Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in Posavskega muzeja Brežice že vrsto let skrbita, da festival vsako leto raste in ponuja mladim talentom priložnost, da zasijejo.

Glavna organizatorja dogodka sta domačina Maks Žbogar in Brigita Šuler, ki je ob koncu festivala povedala: ''Zelo sem vesela, da nam je uspelo uspešno pripraviti že osmi pevski spektakel. Ugotavljamo, da so naši pevci iz leta v leto boljši in da se mednarodna zasedba držav vsako leto širi. Verjetno smo edini na svetu, ki smo pripravljeni našim pevcem popolnoma brezplačno ponuditi najboljše možne pogoje za nastop oziroma predstavitev njihovega talenta. Največja nagrada za naju z Maksom je, ko opažava, kako mladi pevci, ki se k nam z veseljem vračajo iz leta v leto, lepo napredujejo. Še posebej pomembno pa je, da ne spodbujamo tekmovalnosti, saj si takoj za posebnimi nagrajenci s strani žirije in občinstva vsi ostali delijo 4. mesto. Zahvaljujem se vsem, ki so nam pri organizaciji pomagali: Občina Brežice, ekipa ZPTM Brežice, Posavski muzej Brežice, naša čudovita voditeljica Anja Urek in vsi ostali, tudi naši sponzorji, ki so pripomogli, da je vse lepo steklo,'' in poudarila, da vsi, ki so festival zamudili v živo, ga bodo lahko spremljali od jeseni dalje na enajstih slovenskih komercialnih televizijah. Video produkcijska ekipa Provideo je že sedmo leto zapored poskrbela za profesionalne posnetke, ki jih bodo zmontirali v oddajo Mednarodni otroški pevski festival Brežice.

MOPF24 Final-5

V velikem finalnem večeru je zbrane nagovoril tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je vsem nastopajočim čestital in dejal, da je žirija imela res težko nalogo. ''Zahvaljujem se predvsem Brigiti in Maksu, ki sta že 8. leto po vrsti organizirala ta glasbeni festival, ki je postal že prepoznaven v Brežicah. S tem se naše mesto še bolj uveljavlja kot glasbeno mesto. Verjamem, da se bomo naslednje leto ponovno srečali,'' je poudaril župan.

MOPF24 Final-110

Nastopajoči so bili razdeljeni v tri starostne skupine: od 6 do 9 let, od 10 do 13 let in od 14 do 17 let. V finalu je pevce ocenjevala strokovno podkovana štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali: Evelina Batey iz Malte, Elena Savtsuk iz Estonije, domačinka Mihaela Komočar Gorše in Alen Jelušić iz sosednje Hrvaške. Za pevke iz Estonije je estonsko žirantko (ki je bila tudi mentorica pevk iz Estonije) zamenjala Brigita Šuler.

MOPF24 Final-94

Absolutna zmagovalka 8. Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice je postala Nina Vujević, 13-letna pevka iz Zadra, ki se je predstavila s pesmijo I See Red skupine Everybody Loves an Outlaw. Nagrajenci so prejeli kristalni pokal, darilo Term Čatež in cvetje Cvetličarne Žičkar. Prvouvrščeni v vsaki kategoriji so prejeli še profesionalne slušalke.

MOPF24 Final-123


Zmagovalci po starostnih kategorijah po mnenju strokovne žirije so:
Starostna skupina 6–9 let:
- 1. mesto: Lota Knežević (Hrvaška)
- 2. mesto: Nikol Grabušić Kosek (Hrvaška)
- 3. mesto: Zoja Krasnik (Slovenija)

MOPF24 Final-112

Starostna skupina 10–13 let:
- 1. mesto: Nina Vujević (Hrvaška)
- 2. mesto: Julia Barbara (Malta)
- 3. mesto: Maša Milovanović (Srbija)

MOPF24 Final-113

Starostna skupina 14–17 let:
- 1. mesto: L'era (Estonia)
- 2. mesto: Katarina Mikulec (Hrvaška)
- 3. mesto: Ellen Bogović (Hrvaška)

MOPF24 Final-115

Tudi publika je imela svoje glasovnice, trem najboljšim pevskim nastopom po mnenju poslušalcev je bila podeljena nagrada občinstva.
Zmagovalci po mnenju publike:

- 1. mesto: Lota Knežević (Hrvaška)
- 2. mesto: Od5 Kvartet (Slovenija)
- 3. mesto: Zoja Krasnik (Slovenija)
Iskrene čestitke mladim talentom.

MOPF24 Final-81

MOPF24 Final-104

MOPF24 Final-2

MOPF24 Final-55

Foto: Luka Rudman